Turk Burokrasisi = 1, TurkishT =0

Turkiye’den doneli yaklasik 2 ay oldu ve Turk burokrasisiyle mucadelem hala tam hiz devam ediyor. Bu yaz yasadiklarimdan sonra anladim ki Turkiye’nin mission statement’i “vatandasa hayati dar etmek ve vizyonsuzlugu hayata gecirmek “. Ornekleriyle anlatiyorum.

Bu yaz Amerikali arkadaslardan birine Turk Telekom’dan konturlu hat almak istedik. Simdi bu islem icin Amerika’da  her hangi bir T-Mobile ya da AT&T  bayiisine gidip, nasil bir hat istediginizi soylersiniz. Onlar size butun opsiyonlari sunar. Faturali hat boyle, faturasiz hat boyle vs. Sizin Amerikan vatandasi olup olmamaniz fiyati degistirmez. Siz tercihinizi yaparsiniz. Kredi kartini verir, parayi oder, calisan bir hatla bayiiden cikarsiniz. Nitekim Amerika’ya 1 yilligina gelen arkadasima T-Mobile’den iki konturlu hat aldik, yaninda iki tane de bedava telefon verdiler. Hic sorun yasamadik.

Turkiye’de ise sanki telefon hatti degil, Turk Telekom Mudurlugunu komple satin aliyoruz. Once pasaport vs. bir suru dokuman istediler. Sonra Pazar gunleri hatti acamiyoruz, hafta icini beklemeniz gerek dediler. Biz de en iyisi hafta ici ugrasalim bunla diyip ciktik.  Hafta ici baska bir bayiiye gittik. Hat Amerikan vatandasina ayri fiyat, Turk’e ayri fiyat. Bari benim adima alalim zaten bir ay lazim olacak dedim. Bayiideki gorevli konturlu yerine normal hat almamiz icin bizi o kadar zorladi ki, biz “bir ay sonra bir de kapatmakla ugrasmayalim” diye israr ettikce, o bize daha cok israr etti. Biz yine de faturasiz hat istiyoruz diye direndikçe direndik. Tamam dediler.  Fakat faturasiz  hat alirken kredi karti kabul etmiyorlarmis. 2021 yilindayiz ve nakit odemeden Turk Telekom size hat acmiyor. Kapali carsi esnafi olsa vergiden kaçiracak der, geçeriz ama Turk Telekom bu. Henuz yanimizda yeterince nakit Turk Lirasi  olmadigi icin sonunda bizi faturali hat almaya ikna ettiler. Sonra gitmeden iptal edersiniz dediler. Biz de saniyoruz ki hat iptal etmek Amerika’daki gibi müsteri hizmetlerine bir telefonla hallolacak. “Iyi, tamam” dedik. Meger Turk Telekom’dan faturali hat almak, tefeciden borc almakla ayni seymis.

Donecegimiz hafta su hatti kapatayim dedim. Sans bu ya, o hafta Kurban bayramina denk geldigi icin butun hafta tatil. Acik bayii bulamiyorum. Musteri hizmetlerini arayip halledersiniz dediler, aradim. Musteri hizmetleri tutturmus, islak imza da islak imza diye… Kac müsteri temsilcisiyle konustum, kac saat telefonda kaldim hatirlamiyorum. Hatti açtirmak degil, dikkat edin sadece kapatmaktan bahsediyoruz. Islak hamburgeri duymustuk ama dersleri bile Zoom’la yaptigimiz bu yuzyilda “islak imza” nedir arkadas? Sanki emlak satisi var, tapu senedi imzaliyoruz. Kaldi ki, Amerika’da tapu senetlerini bile dotloop, docusign vs. gibi app’lerle cep telefonundan imzalamaya baslamisiz. Alt tarafi bir telefon hatti…

Musteri hizmetleriyle yaptigim akillara ziyan muhabbetleri atliyor ve bayramin 3uncu gününe geliyorum. Bayramin 4. Gunu Amerika’ya ucagim oldugu için hatti kapatmak adina son sansim. Belki bir bayii acilmistir diye baktim ve Kucukyali bayiisinin acik oldugunu ogrendim. Tamam, gider islak imzayi verir, kurtulurum diyordum ki, Turk Telekom bayiisi, “olmaz, bayii acik ama tatil oldugu için Pazartesine kadar islem yapamiyoruz” dedi. Tamam siz benim su islak imzami alin, islemi ne zaman yaparsaniz yapin, benim yarin ucagim var dediysem de kimseye dinletemedim. Meger Turkiye’de evraki doldurup, imzayi alip, islemi Pazartesi yürürlüge sokmak gibi bir teknoloji henüz icat edilmemis. Yapamayiz diye tutturdular. Sonunda biri hatti faturasiza cevirin, odemezseniz kapanir diye dahiyane bir fikir verdi. Musteri hizmetleriyle olan mücadelemize tekrar geri donduk. Musteri hizmetleri için dakikalarca hatta bekleyip, nihayet telefonuma cevap veren insan da bu islemi ben yapamam, siz müsteri hizmetlerini arayin dedi. Nihayet isinin ehli birini buldum diyordum ki, bu sefer de  “o hatti acali cok kisa zaman olmus, bunu faturasiza çeviremeyiz” diyip yine butun kapilari suratima kapattilar.

Musteri hizmetleri camiasinda kimsenin derdi sorunu çözmek degil. Hepsi nasil bir engel bulsam da bunla ugrasmasam mantigiyla beni basindan savmak için bahane ustune bahane üretiyor. Ustelik hepsi farkli bir cozum oneriyor ama hicbiri oneriyi gerceklestirme yetkisine sahip degil. Nihayet bir tanesi, ben buraya iptal diye not düsüyorum, siz Amerika’ya dönseniz de e-devlet üzerinden iptal edebilirsiniz dedi. Oh, diye derin bir nefes aldim ve valiz hazirlama islerime geri donup, bu isi Amerika’dan yapmak uzere Turkiye’den ayrildim.

Simdi bir sorun bana “e-devlet üzerinden hatti nasil kapattin” diye.  Cevap veriyorum, “kapatamadim”. E-devlet üzerinden, tabiri caizse, “you can’t do shit!” Zaten hat kapatmaya niyetleri olsa elli müsteri temsilcisi, bir acik bayii bu isi sizin için yapardi. Mafyaya bulastik bir kere, kurtulmak mumkun degil. E-devlet üzerinden uzun aramalar sonucu çölde serap görmüs gibi sevinç icinde “Abone Fesih Basvurusu” diye bir link buldum. Allahtan biraz Osmanlica bilgim var da fesih ne demek biliyorum. Cunku bürokrasi dili bildiginiz 13uncu yuzyil… Neyse linke tikladim. Telefon numaralarimi buldum. Numaranin yaninda Seç diye bir kutu var. O kutuyu seçip islem yapicam diye seviniyorum ama tikla tikla tik yok! Seç seçenegi active degil, tiklanmiyor. Secemedigim için isleme devam edemiyorum. Yine bir engele tosladik mi?

Uzun arastirmalar sonucu ögreniyorum ki, E-devlete normal girisle girildiginde Abone Fesih secenegi calismiyormus. Bunun icin ozel bir app yukleyip o uygulama uzerinden giris yapmak gerekiyormus. App’i yukluyorum, telefon kabul etmiyor. Bilgisayara yukluyorum, olmuyor. Kardesim baska muhendis arkadaslarini devreye soktu. Ogrendik ki bu app sadece Java ile calisiyormus. Java, arkadaslar! Yani e-devlet üzerinden islem yapmak icin bilgisayara ve telefona yüklenemeyen app yapmislar. Belli ki e-devlet sitesini design etmek için mühendis olma sarti aranmamis ama  e-devlette islem yapmak isteyen her vatandasa bilgisayar mühendisi olma sarti koymuslar. Anlayacaginiz hatti yine kapatamadik.

Bir hafta sonu tesadufen bir arkadas vasitasiyla Turkiye’den  gelmis biriyle tanistim. Kim oldugunu tam bilmiyorum ama belli ki cok iyi baglantilari olan biri. Bu mücadelemi kendisine anlatip, “Turkiye’de nasil bir oyun donuyor? Ben bu hatti niye kapatamiyorum” diye dert yaninca, hooop hemen Turk Telekom mudurunu aradi ve hatti sak diye kapattirdi. Hani adam kayirma, araya adam sokma olayi niye var Turkiye’de diye kiziyoruz ya, meger araya adam sokmadan hic bir islemi kanuni yollardan yapmak mumkun olmadigi için varmis. Turkiye’deki kardesimden numarayi arayip, kapandigindan emin olmasini istedim, aradi, gerçekten kapanmis. Inanmakta cok zorlandim ama mevzu kapandi diye sevinip kalan faturayi da odeyip, rehavete kaptirdim kendimi. Meger o kadar da kolay degilmis.

Bir ay sonra emailime bir fatura daha geldi. Telekom mafyasi hala pesimi birakmiyor. Kardesim Turkiye’den ögrendi ki, hatti kapatan eleman islemi eksik yaptigi için hat kapatilamamis. Adam kayirmada bile isinin ehli degiliz… Benden Turk Telekomun email adresine kimlik fotokopilerimi gönderip, dilekçe yazmami istemisler ve bunlari gönderince hattin kapanacagini soylemisler. Verilen email adresine butun bilgileri gönderdim. Iki gun sonra Google, “Mail Delivery Error” diye bana geri dondu. Artik koca Telekom sirketinin web sitelerinde yayinladiklari email adresi mi yanlis, yoksa Turk Telekom beni bloke mi etti orasini bilmiyorum. Ertesi gun, Turk Telekomun web sitesinde baska bir email adresi daha gordum, bir de emaili oraya gönderdim. Bir gun sonra yine “bu email iletilemedi” diye cevap geldi. Bugun itibariyle Turkiye’den donusumun ikinci ayinda hala bu hatti kapatabilmis degilim. Faturalar da gelmeye devam ediyor. Turk Telekom Amerikan kredi kartlarimi da kabul etmedigi için faturalari da ödeyemiyorum. Allahtan Turkiye’de bir evim, arsam, banka hesabim falan yok. Bir kiytirik telefon hattini kapatmak bu kadar zorsa, malim mülküm olsa demek daha ne turlu Ali Cengiz Oyunlarinin içinde bulurmusum kendimi. Allah hepinize kolaylik versin!

Update: Turkiye’den donusumun ucuncu ayinda, Elektronik Muhendisi kardesimin tavsiyesiyle Turk Telekomu BTK’ye sikayet ettim. Arkali, onlu kimlik fotokopileri vs gonderdikten sonra umuyorum bu sefer TurkishT’ye 1 puan yazabiliriz artik! Hattim kapatildi! (I hope!)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *