Greek Yogurt Cobani

Yeni bir yogurt markasi ogrendim. Ismi Chobani. Oldukca populer bir markaymis ve Amerika’daki en iyi yogurt oldugu soyleniyor. Uzerinde Greek Yogurt yaziyor. Yani “Yunan yogurdu”… Aslinda sahibi Turk… Adam Amerika’ya gelip, guzel yogurt bulamamanin verdigi caresizlik icinde kendi yogurdunu yapmaya baslamis, benim gibi… Sonra isi ticarete dokmus, marka olmus. Ve fakat, burada Turk yemeginin, Turk yogurdunun, ve de Turk mutfaginin adini bile bilen olmadigi icin, bir pazarlama stratejisi olarak Yunan yogurdu adini kullanmayi uygun gormus hemsomuz.

Ne aci di mi? Dunyanin en guzel mutfagina sahip olacaksin ama yemeklerinin -ustelik kotu taklitleri- Yunan yemekleri diye meshur olacak. Iste bu yuzden, bu blogda arada bir Ingilizce yayinlar yapabilirim. Dunya Turk mutfagini tanimali.

Isin tuhaf tarafi, buradaki yemeklerden bikip da, Turkiye’ye geldigimde bakiyorum, herkes farkli seyler yeme hevesinde… Cin lokantalari, Italyan lokantalari vs… Yani, adana kebaplar, cig kofteler hayal edip Turkiye’ye geliyorsun, onune bir menu geliyor Chicken Enchilada, Cheese Quesadilla… Haydaaa, sanki Amerika’dayiz… Ben zaten bunlardan bikmisim arkadas… Ama iste her seyin kiymeti yoklugunda anlasiliyor.

Hz. Ali’ye sormuslar, “en cok hangi yemegi seversin” diye, demis ki “acken herseyi, tokken hic bir seyi”… Benim hayat felsefem de bu aslinda ama Turkiye’deyken sadece Turk yemekleri gormek istiyorum. Bana deger veren canim arkadaslarim beni boyle luks yerlere goturuyorlar bazen… Gloria Jeans Cafe’ler, The House’lar falan… Halbuki benim gozum en kiro kebapcilarda… Icimde 10 parmak lahmacun-ayran yemek isteyen bir hayvani icgudu buyumus, artik dur denilemez hale gelmis. Bu yuzden okuyan varsa, buradan sizlere sesleniyorum biricik arkadaslarim. Beni luks restoranlara goturmenize hic gerek yok. Bi kici kirik tantunici olsun, bi Adana kebapci olsun, ne bileyim, bi “Amca’nin Yeri” olsun… Daha ne isterim!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *